Knieklachten en Kniepijn |
Oorzaken, behandelingen en adviezen

Knieklachten snel verhelpen?

De meest voorkomende knieklachten en hoe deze te behandelen

Kniepijn is erg vervelend en kan je in het dagelijkse leven flink hinderen. De knie is namelijk een kwetsbare plek; hij vormt een belangrijke schakel in de keten van voet/onderbeen/bovenbeen. Voortdurend drukt ons volle gewicht op dit gewricht en is het onderhevig aan buig- en draaimomenten.

Knieklachten ontstaan vaak geleidelijk, maar kunnen ook opeens optreden door een ongeluk of sportletsel. Als je kniepijn ervaart of je knie stijf is, kun je zonder verwijzing bij ons terecht. Vaak helpen fysiotherapie, pijnstillers en/of adequate adviezen over rust of belasting van het gewricht.


Oorzaken knieklachten en kniepijn

Knieletsel heeft een grote impact op het bewegend functioneren en kent een zeer hoog percentage restklachten. In maar liefst 76% van de gevallen zijn sporters met knieletsel tot een jaar uit de roulatie. Dat komt omdat het natuurlijk beloop meestal niet spontaan leidt tot natuurlijk herstel, en zeker niet op korte termijn.

Bij acute knieklachten is het van groot belang om uit te sluiten of het om direct bedreigend letsel gaat dat medisch ingrijpen noodzakelijk maakt. Vooral bij acuut knieletsel moet de fysiotherapeut zeer alert zijn op zogenaamde ‘rode vlaggen’, oftewel tekenen of symptomen die kunnen duiden op de aanwezigheid van fracturen, vaat-/zenuwletsel of groot kapsel-/bandletsel.

Bij Fysiotherapie De Schutboom zijn onze therapeuten in staat de knie deskundig te onderzoeken en een goed advies te geven over de te nemen vervolgstappen. Ook het onvoldoende functioneren van de heup, enkel en voet kunnen een relatie hebben bij het ontwikkelen van knieklachten/kniepijn. Bij Fysiotherapie de Schutboom wordt dan ook naar de hele ‘keten’ (het been) gekeken. Zo nodig samen met onze podotherapeut Marc van Summeren.

Effectieve behandeling knieklachten

Knieklachten zijn echter lang niet altijd acuut, maar kennen dikwijls ook een meer chronisch karakter. De knie kan door de vele momenten van belasting die er in de loop der jaren op zijn uitgeoefend, sporen van afnemende kwaliteit gaan vertonen. Vooral het kraakbeen tussen het boven- en onderbeen is daar gevoelig voor, en soms leidt dit zelfs tot artrose.

Bij deze reumatische aandoening is het laagje kraakbeen dun en onregelmatig, en wordt het bot aan de randen breder en het gewricht dikker. Het slijmvlies dat aan de binnenkant van het gewricht zit, is bij artrose chronisch ontstoken. Door deze veranderingen kan het gewricht pijn doen en beweegt het minder soepel. Veel mensen denken bij artrose aan slijtage, maar dat is niet helemaal juist. Het gewricht is veranderd, maar niet versleten.

Recent onderzoek toont aan dat goed gedoseerde oefentherapie bij knieartrose voor langere tijd een vervanging van de knie kan uitstellen. Fysiotherapie De Schutboom heeft daarvoor de expertise in huis.

Snel van je knieklachten af?

Persoonlijk advies, een duurzaam resultaat

Fysiotherapie De Schutboom in Best biedt niet alleen meerdere soorten behandelingen bij knieklachten, maar uiteraard hebben we ook de expertise en gekwalificeerde therapeuten in huis, evenals een modern ingerichte trainingszaal. Hier kunnen we je effectief helpen het gewenste niveau van je dagelijkse activiteiten terug te krijgen. Of dat nu is om inzetbaar te zijn in je werk of terug te keren naar het sportniveau waar je op zat; samen gaan we op zoek naar een effectieve en vooral ook duurzame oplossing op maat. En dat werkt.

Fysiotherapie na een operatie

Mocht de ingestelde therapie toch niet leiden tot het gewenste resultaat, dan is er misschien een operatie nodig. Dat kan variëren van een kijkoperatie bij meniscusletsel, een reconstructie van een gescheurde kruisband of het vervangen van een (halve of hele) knie bij vergevorderde artrose. Ook voor de revalidatie na deze operaties kun je bij Fysiotherapie De Schutboom in onze deskundige praktijk terecht.


Therapie Overzicht De Schutboom

Arbeidsfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Dry needling

Fysiof fitness

Fysiotherapie

Longrevalidatie

benen, knie, rug

Looptraining

Manuele therapie

Mc Kenzie therapie

Medische training

Neurorevalidatie

Pilates

Sportfysiotherapie

Neem contact op

Fysiotherapie De Schutboom
Jacob van Wassenaerstraat 68
5684 CS Best
Telefoon: 0499 - 39 21 91
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.