Nekklachten en Nekpijn |
Oorzaken, behandelingen en adviezen

Nekklachten snel verhelpen?

De meest voorkomende nekklachten en hoe deze te behandelen
Wat is nekpijn?

De nek vormt de verbinding tussen het bovenlichaam en het hoofd. En de nekwervels, spieren en andere verbindingen zorgen voor een stevige fixatie, maar laten tegelijkertijd ook mogelijkheden voor beweging over. Al deze structuren kunnen aanleiding geven tot nekpijn. Vaak voelt nekpijn aan als een zeurende pijn aan één of beide kanten van je nek of boven op je schouders. En soms kun je je hoofd minder goed draaien. De nekspieren voelen in de meeste gevallen gespannen en stijf aan.

Klachten en symptomen bij nekpijn:

  • concentratiestoornissen;
  • duizeligheid;
  • hoofdpijn;
  • oorsuizen;
  • tintelingen in de hand en/of vingers;
  • uitstralende pijn naar de armen.

Oorzaken nekklachten en Nekpijn
Wat zijn risicofactoren voor nekpijn?

Nekklachten ontstaan vaak geleidelijk. Verschillende werkgerelateerde zaken staan bekend als risicofactor voor het ontstaan van nekpijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een te hoge werkdruk, langdurig in dezelfde houding werken of vanuit een ongemakkelijke of verkeerde werkhouding. Ook langdurig autorijden, hoge of juist lage armsnelheid tijdens het werk en werken in een tochtige omgeving kunnen ervoor zorgen dat de gewrichten niet meer goed bewegen en spieren verkrampen, waardoor de pijn ontstaat. Op het gebied van arbeid in combinatie met houding en beweging, hebben we bij Fysiotherapie De Schutboom veel expertise opgebouwd.

Nekklachten in de vorm van een whiplash

Nekklachten kunnen ook plotseling ontstaan, bijvoorbeeld na een aanrijding. Dit kan een whiplash tot gevolg hebben. Whiplash betekent letterlijk: ‘zweepslag’. Je hoofd beweegt onverwacht naar achteren en naar voren waardoor de banden en spieren in je nek uitrekken. De nek langdurig immobiel houden blijkt vaak een slecht herstel te geven met langdurige klachten tot gevolg.

Toch verloopt het herstel van een whiplash meestal voorspoedig. Het beste resultaat op lange termijn wordt vaak bereikt door zo snel mogelijk onder professionele begeleiding weer in beweging te komen. McKenzie-therapie en/of manuele therapie kunnen daar binnen Fysiotherapie De Schutboom uitstekend voor ingezet worden. Dat geldt overigens ook voor de meeste andere vormen van nekpijn.

Persoonlijk advies, een duurzaam resultaat

Nekpijn ontstaat vaak uit een combinatie van een aantal van eerdergenoemde risicofactoren. Soms is het zinvol om die variatie aan factoren via training aan te pakken. Werken aan stabiliteit en voldoende mobiliteit van de halswervelkolom kan daarbij uitstekend dienstdoen. Dat in combinatie met trainen van de schoudergordel, die nauw verbonden is met (klachten van) de nek. Bij Fysiotherapie De Schutboom beschikken we over moderne oefenapparatuur en veel up-to-date kennis over een gerichte trainingsaanpak bij nekklachten.

Tips om nekpijn te verminderen

Meestal gaat nekpijn vanzelf over, zeker wanneer je goed gedoseerd actief blijft. Wanneer je risicofactoren zoveel mogelijk vermijdt en gevarieerd en voldoende beweegt, is de kans op snel herstel het grootst. Eventueel kun je pijnstillers nemen. Bedrust is daarentegen meestal niet nodig.

Snel van je nekklachten af?


Therapie Overzicht De Schutboom

Arbeidsfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Dry needling

Fysiof fitness

Fysiotherapie

Longrevalidatie

benen, knie, rug

Looptraining

Manuele therapie

Mc Kenzie therapie

Medische training

Neurorevalidatie

Pilates

Sportfysiotherapie

Neem contact op

Fysiotherapie De Schutboom
Jacob van Wassenaerstraat 68
5684 CS Best
Telefoon: 0499 - 39 21 91
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.