McKenzie therapie
McKenzie therapie
Wat is McKenzie therapie?
MDT McKenzie (Mechanische Diagnose en Therapie) is een wereldwijd gebruikte onderzoeks- en behandelmethode voor klachten aan het bewegingsapparaat. Het kenmerkt zich door de uitstekende resultaten bij (terugkerende) rug- en nekklachten met/zonder uitstraling in been/arm/hoofd. Het doel is de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen én te helpen voorkomen in de toekomst.
Bij welke klachten kan McKenzie therapie toegepast worden?
McKenzie therapie wordt toegepast bij al die klachten waar men herhaaldelijk last van heeft en waar geen duidelijke oorzaak voor gevonden kan worden. Denk hierbij aan:
- spit en acute nekklachten;
- langdurige rugklachten;
- schouderklachten;
- pijn en een doof gevoel in arm of been;
- uitstralingspijn in arm, been, bil, schoudergebied;
- klachten na een ongeval;
- hoofdpijn;
- whiplash.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Behandeling begint met een geprotocolleerd in kaart brengen van de klachten en een bewegingsonderzoek. Daarna kan meestal een duidelijke prognose geformuleerd worden en weet u al snel wat u kunt verwachten. Na een duidelijke (mechanische) diagnose begint de behandeling gericht op ‘zelfredzaamheid’. U leert met eenvoudige oefeningen en houdingen uw klachten zelf te verbeteren en het herstel te bespoedigen. De therapeut kan eventueel de therapie aanvullen met manuele technieken.
Wordt McKenzie therapie vergoed?
- de eerste 18 behandelingen per jaar (daarboven vanuit een eventueel aanvullende verzekering van de ouders);
- behandeling van aandoeningen uit de chronische lijst hebben een volledige dekking vanuit de basisverzekering.