Psychosomatische fysiotherapie
Psychosomatische fysiotherapie
Wat is psychosomatische fysiotherapie?
Soms hebben klachten die je in je lichaam ervaart, geen (duidelijke) fysieke oorzaak zoals lokale overbelasting, blessure of een aandoening, maar zijn de klachten die je ervaart een symptoom van iets anders: een hoge mentale druk, stress of emotionele overbelasting/ disbalans. Je kunt hierbij denken aan langdurige spanning en (werk)stress, burnout-klachten, somberheid en depressie, hyperventilatie zonder longziekte, angstklachten, moeite met omgaan met uitdagingen, (grote) veranderdingen en rouw/verlies.
Wanneer we te langdurig belast worden met een (of meerdere) van bovenstaande, reageert je lichaam daarop met pijn, spanning, tintelingen, krampen en op allerlei andere manieren. Het probeert je dan duidelijk te maken dat er wel degelijk iets ‘aan de hand is’ -om je aandacht te trekken en de balans te gaan herstellen. Alleen ligt de oorzaak niet uitsluitend aan bv. je schouders of nek, darmen of luchtwegen.
De psychosomatische fysiotherapeut is hierin gespecialiseerd. Samen met jou brengt zij/hij je klachten en de situatie in kaart; niet alleen de fysieke klacht, maar ook de psychosociale oorzaken ervan krijgen aandacht.
Goed om te weten
Psychosomatische fysiotherapeut is geen psycholoog/psychotherapeut. Er wordt niet in je verleden ‘gewroet’ of oude trauma’s naar de oppervlakte gehaald. Het gaat om jouw huidige situatie en klachtenbeeld, wat er recent en nu speelt (als mogelijke oorzaak) en het begrijpen en erkennen, verlichten en oplossen van deze klachten, zodat jij weer lichter door het leven kunt en beter belastbaar bent – zoals je wenst.
Wat als ik weet dat er wel sprake is van een (oud) trauma?
Mocht je echter weten dat er sprake is van (onverwerkt) trauma dat nu je aandacht behoeft, maak dan (eerst) een afspraak bij je huisarts. Die kan, eventueel in overleg met praktijkondersteuner (POH) GGZ, je naar een passende specialist verwijzen. Als je ook ondersteuning wenst bij de lichamelijke klachten, bespreek dit met je huisarts of POH-GGZ en maak daarna alsnog een afspraak bij de psychosomatische fysiotherapeut.
Bij welke klachten is psychosomatische fysiotherapie wel een goede keuze?
Onderstaande klachten zijn vaak tegelijk aanwezig, als symptomen van o.a. stress:
- Aanhoudende stress en spanning, opgejaagd gevoel, hoge (prestatie)druk
- Pijnklachten en ‘vastzittende’ spieren in nek, schouders en rug
- Gejaagd/hoog en oppervlakkig ademen/ hyperventilatieklachten
- Niet echt kunnen ontspannen, minder kunnen genieten van fijne dingen
- Pijn- en spanningsklachten in de bovenrug/ tussen de schouderbladen
- Slaapproblemen en piekeren
- Snel geïrriteerd zijn en een kort lontje hebben, snel emotioneel
- Vergeetachtigheid en concentratieproblemen
- Besluiteloosheid, zich (te veel/onnodig) zorgen maken
- Burn-outklachten: voorkomen van uitval/ herstel na uitputting
- Stress- en angstklachten, neerslachtigheid/ sombere gevoelens
- Onverklaarbare, chronische pijnklachten
- Vermoeidheid en gebrek aan energie, in combinatie met stress
- Hartkloppingen en/of benauwd gevoel in combinatie met stress en spanning
- Lichamelijke klachten bij ingrijpende gebeurtenissen (veranderingen), die mentaal en emotioneel belastend zijn
- Problemen met spijsvertering (o.a. prikkelbare darmen, opgeblazen gevoel)
Herken je drie of meer van bovengenoemde klachten, en wil je daar graag verandering in brengen? We kunnen je snel verder helpen.
Maak een eerste afspraak bij Laura Lundell, de psychosomatische therapeut bij de Schutboom
Hoe ziet de behandeling eruit?
De behandeling, waarbij een duurzaam resultaat het doel is, is niet enkel gericht op de (fysieke) symptomen, maar ook op het achterhalen van de oorzaak. Om een goed beeld te krijgen van je situatie en klachten, is een uitgebreide intake de basis voor de behandeling. Deze wordt afgestemd op de klachten, je behoeftes en doelen, altijd ‘op maat’.
Behandeling bestaat o.a. uit:
- vragenlijst(en) voor diagnostiek
- gesprekken, uitleg en coaching
- oefeningen/tips/adviezen voor ontspanning
- mindfulness
- behandeling van schouders/nek, rustige oefeningen voor thuis
- ademinstructie en -oefeningen
- informatie en coaching o.a. bij slaapproblemen en leefstijl
Wordt psychosomatische fysiotherapie vergoed?
Ja, net als andere vormen van fysiotherapie, wordt de behandeling vergoed binnen de door u gekozen aanvullende verzekering. Mits hierin (nog) ruimte is, krijgt u de behandeling(en) vergoed. Als je niet weet hoe je verzekerd bent, check je eigen polis en aanvullende pakket/fysiotherapie volwassenen bij je eigen ziektekostenverzekeraar. Ben je niet aanvullend verzekerd? Dan betaal je de behandelingen zelf (per pin/factuur).
Waarom een psychosomatische benadering t.o.v. algemene fysiotherapie?
Hoewel de meeste fysiotherapeuten tegenwoordig holistisch werken, zit daarin ook vaak een groot verschil in de mate waarin de therapeut bewust en doelgericht de omgevingsfactoren en de verhoogde emotionele of mentale druk in kaart brengt. Psychosomatisch opgeleide fysiotherapeut houdt, naast lichamelijke symptomen, dus juist rekening met de (recente en actuele) psychosociale en emotionele factoren – en de samenhang met de door jou ervaren lichamelijke klachten. Daarbij is de behandeling altijd gericht op jou als mens – waarbij het doel is het herstellen van de fysieke én mentale (gevolgen van) overbelasting /disbalans.